Барі: чарівна прибережна перлина на півдні Італії, в яку неможливо не впасти в любов.

Італія - це країна, яка користується величезною популярністю серед туристів, що може відлякувати певних мандрівників. Проте, тут існує безліч куточків, які ще не піддалися впливу масового туризму. УНІАН.Туризм запрошує ознайомитися з чарівним містом Барі, яке неодмінно порадує своїх гостей.

Обрання міста Барі в Італії як місця для відпочинку стало певною мірою випадковим рішенням. До певного часу ми зовсім не знали про це місто, поки кілька років тому воно не потрапило в наше поле зору завдяки надзвичайно вигідним авіаквиткам з Румунії. На жаль, тоді наші плани не здійснилися. Проте, коли ми почали підготовку до відпустки в березні 2025 року "десь в Європі, де температура вища, ніж в Україні", ми знову згадали про Барі — адже квитки на літак туди з Польщі виявилися одними з найбільш доступних у всій Європі.

Після цього в іноземних медіа почали з'являтися численні туристичні матеріали, що висвітлювали Барі та весь регіон Апулія, з яким він асоціюється, як один з найперспективніших напрямків для відпочинку в Італії цього року. Варто зазначити, що ще кілька десятиліть тому це місто було відоме як одне з найбільш криміногенних в країні.

Більш того, вже прибувши до Барі, ми отримали повідомлення від кількох знайомих, які вже встигли побувати в цьому регіоні - всі були в захваті та засипали нас порадами, що там варто обов'язково відвідати-спробувати. Втім, як виявилося, встигнути все це за шість днів нашої відпустки було просто нереально (тож, напевно, доведеться повертатися - і ми абсолютно не проти).

Насправді, Барі можна відвідувати в будь-яку пору року, проте важливо врахувати цілі вашої подорожі, фінансові можливості та бажання уникнути натовпів туристів.

Отже, для мандрівників з обмеженим бюджетом найзручніший час для поїздки – з листопада до березня, коли триває низький туристичний сезон. Хоча в цей період в Апулії температура значно знижується, і купання в морі стає неможливим, це також означає менше людей на курортах та більш вигідні ціни на проживання. Більше того, саме в ці місяці в регіоні відбувається безліч фестивалів, що надає можливість туристам відсвяткувати їх так, як це роблять місцеві мешканці.

Наприклад, ми відвідали Барі в середині березня. У цей період погода була досить приємною: вдень температура досягала комфортних +20 градусів, а вночі опускалася до +12. Це давало змогу насолоджуватися прогулянками вздовж набережної, вдихаючи свіжий морський повітря. Проте, варто зазначити, що в Барі практично щодня йшли дощі. Погода могла змінюватися кардинально кілька разів на день — від сонячних промінів до потужних злив і сильного вітру. Тому варто було підбирати одяг відповідно до таких примх природи.

З плюсів - в місцевих закладах можна було легко знайти місце, а вулиці буди здебільшого заповнені місцевими, які бігли по своїх справах. Втім, така ситуація була лише в будні дні. На вихідні ж центр Барі захопили туристи вихідного дня, здебільшого, італійці з сусідніх міст чи регіонів.

Тим часом, найкращим часом для відвідування Барі в плані погоди вважається період з квітня по червень, коли тут вже тепло, але не занадто, а дощів набагато менше. Якщо ж приїхати на Великдень, то можна стати свідком кількох незвичайних місцевих звичаїв.

Для тих, хто обожнює відпочинок на пляжі, ідеальними місяцями є липень та серпень. Хоча купатися в морських водах можна починати вже з кінця травня, саме в ці два місяці температура повітря досягає максимальних значень. Проте, завдяки освіжаючому морському бризу, спекотні дні стають більш комфортними.

Проте, з квітня по серпень варто бути готовим до великих скупчень людей на найвідоміших місцях і пляжах, а також знайти вільні місця в ресторанах і кафе може виявитися непросто.

Водночас, у вересні та жовтні туристів радує приємна погода, стиглі фрукти та молоді вина. Оскільки в цей час як італійці, так і іноземні відвідувачі повертаються до навчання в школах і вишах, натовпи туристів вже не створюють дискомфорту.

Оскільки Апулія активно позиціонує себе як привабливий туристичний напрямок, здатний конкурувати з більш завантаженими містами, аеропорт Барі пропонує безліч бюджетних авіарейсів. Серед них - рейси від лоукостерів Ryanair та Wizz Air, які з'єднують регіон з сусідніми країнами, такими як Польща, Румунія, Угорщина та Молдова.

Сам аеропорт Барі імені Кароля Войтили (до речі, названий на честь Папи Івана Павла ІІ) розташований лише в 8 кілометрах від центра Барі, й дістатися туди можна доволі легко громадським транспортом. Ті, хто поспішає і готовий переплатити, можуть поїхати поїздом (в дорозі проводить 20 хвилин, а коштує 5,10 євро) або шаттл-басом (30 хвилин за 5 євро). Більш економні туристи можуть скористатися громадським автобусом номер 16, який за 50 хвилин довезе їх до центру міста - квиток коштує 1 євро, якщо брати у касі, або 1,5 євро, якщо у водія (але треба мати точну суму готівкою). Таксі від аеропорту до центру міста в середньому коштує 30 євро.

У Барі туристи можуть обирати з майже тисячі варіантів проживання, ціни на які починаються від 60 євро за ніч у двомісних апартаментах. Більшість цих приватних помешкань знаходяться в безпосередній близькості до пляжу Pane e Pomodoro та приблизно за 1,5-2 кілометри від історичного центру, до якого можна дістатися, прогулявшись мальовничою набережною з чудовим облаштуванням.

Це чудовий варіант для тих, хто приїздить до міста за пляжним відпочинком та хоче триматися трохи далі від галасу туристичної частині міста. Саме в одному з таких приміщень зупинялися і ми - в міському районі Japigia, де переважає повоєнна забудова. В апартаментах було все необхідне для комфортного проживання протягом наших шести днів у Барі - від кухонного посуду до парасольки.

У Барі вартість ночівлі в економ-класі готелях починається з 100 євро за двомісний номер, тоді як у сучасних чотиризіркових закладах ціни починаються від 160 євро за ніч. У місті також можна знайти кілька розкішних готелів, де проживання обійдеться вже в декілька сотень євро за ніч.

Звісно, є у Барі й інші райони - як зовсім нові спальні з сучасною забудовою, так і менш привабливі привокзальні чи на околицях. Але вам під час відвідування міста зовсім не обов'язково туди вирушати без потреби.

Кухня Апулії славиться своїми свіжими овочами, фруктами, сирами, морепродуками, оливковою олією та винами. Багато з місцевих страв можуть виглядати досить простими на перший погляд, але їхній смак просто вражає. Італійці впевнені, що оскільки їхні продукти вже мають чудовий смак, немає потреби ускладнювати рецепти; достатньо лише додати кілька спецій. Дійсно, в Італії існує свого роду гастрономічна магія — хоча основою місцевої кухні є борошняні вироби, ви не відчуваєте набору ваги, як це може трапитися в інших країнах, наприклад, на Кіпрі чи в Грузії.

Отже, які продукти варто обов'язково спробувати в Барі:

1. Орекієтте (Orecchiette) - це традиційні макарони у формі маленьких "вушок", які є характерним блюдом цього регіону. Зазвичай їх подають з м'ясом, каперсами та білими винами. В місцевих магазинах ви без зусиль знайдете вироблену промисловим способом версію цих макаронів за доступною ціною приблизно 1 євро за упаковку вагою 500 грамів. Проте, для більшої автентичності, туристам слід відвідати Strada delle Orecchiette в історичній частині Барі, де місцеві бабусі виготовляють цю пасту на очах у перехожих – коштує півкіло такої свіжої пасти лише 2,5 євро. Якщо ж ви не маєте часу або бажання готувати самостійно, знайти цю пасту можна практично в кожному ресторані регіону.

2. Барійська тієлла (Tiella barese) - традиційна страва Барі, що готується з рису, картоплі та мідій, запечених шарами у глечиках. Ну а далі місцеві кулінари включають фантазію, приправляючи страву овочами та спеціями.

3. Страви з восьминогів і морських їжаків займають особливе місце в кулінарії Апулії, яка славиться своїми морепродуктами. Тут восьминоги пропонуються в найрізноманітніших варіантах: їх можна скуштувати вареними, смаженими, копченими, тушкованими або навіть в сирому вигляді. Ці гастрономічні насолоди доступні за помірними цінами — наприклад, порція пасти з восьминогами в сімейному ресторані в історичному центрі Барі обійдеться приблизно в 15 євро.

4. Пастичотто (Pasticiotto) - це солодкі пиріжки овальної форми, які користуються великою популярністю в Апулії. Традиційний рецепт передбачає начинку з заварного крему з лимонним ароматом, але існує безліч інших варіацій. Нам особливо припали до душі пастичотто з фісташками.

5. Фокачча (Focaccia) - апулійський варіант цієї знаменитої італійської страви є одним з найвідоміших. Місцева фокачча - пухка та м'яка, зазвичай, з помідорами, оливками та розмарином, також часто додається картопля. Традиційно фокаччу в Барі випікають у дерев'яних печах.

6. Панцеротті (Panzerotti) - це традиційні смажені пиріжки, що є одним з найпопулярніших варіантів вуличної їжі в Апулії. Наповнюються такі пиріжки, хрусткі ззовні та м'які всередині, сумішшю сиру мацарела та помідорів - і якщо їсти пиріжок теплим, то начинка буде розплавленою.

7. Вина Апулії - завдяки сухому клімату, який пом'якшується морським бризом, регіон має ідеальні умови для вирощування винограду, як для білих, так і червоних сортів. Серед вин, що вважаються характерними для Апулії, можна виділити такі червоні, як Negroamaro, Primitivo та Nero di Troia, а також білі сорти, зокрема Verdeca, Bombino Bianco та Greco Bianco.

Безумовно, це лише невеликий список смачних страв, за які славиться Апулія. Тут також можна знайти безліч видів випічки, пасти та морепродуктів. Проте це чудовий початок, як ми й зробили.

Ще один суттєвий аспект, про який не усвідомлюють багато мандрівників, що відвідують Італію, — це фіксована "плата за стіл", відома як коперто. У деяких регіонах Італії можна натрапити на ресторани, де ця плата відсутня, але в Апулії вона є невід’ємною частиною рахунку. Сума коперто варіюється від 1 до 2 євро і, зазвичай, стягується з кожного гостя в компанії. Наприклад, якщо ви відвідаєте заклад у Барі з трьома друзями, то до основного рахунку вам, ймовірно, додадуть ще 8 євро. Цікаво, що в Неаполі, якщо ми замовляли тільки вино, коперто з нас не брали, тоді як в Апулії ця плата часто стягується навіть у кав’ярнях або барах, де немає їжі. Що стосується деяких інших регіонів, там коперто може бути компенсоване кошиком з хлібом або іншими дрібницями, але в Апулії нічого подібного не пропонують. Це може бути неприємним сюрпризом, але такі тут звичаї. Багато туристів вважають, що коперто замінює чайові, і справді, якщо ви не залишите додаткових грошей офіціанту, ніхто не образиться. Проте, за відмінне обслуговування завжди можна висловити вдячність.

Проте, якщо ви прагнете відчути гастрономічні шедеври Барі, слід бути готовими до однієї місцевої звички, яка може бути незрозуміла для багатьох з нас – тихої години, коли більшість кафе та магазинів закриваються на тривалу перерву, що триває кілька годин.

Тривалість перерви може варіюватися в залежності від уподобань власника, специфіки закладу та його локації. Проте, зазвичай, така пауза починається між 13:00 та 15:00 годинами і триває до 16:00-19:00.

При цьому в спальних районах на перерву йдуть майже всі установи, тоді як в історичному центрі у голодних туристів є трохи більше шансів поїсти (але і до черг варто бути готовими).

Це створює певні труднощі для мандрівників, які приїздять до міста в денний час і прагнуть чогось перекусити після довгої подорожі. І ми стали свідками цього. Після того як ми заселилися в наші апартаменти близько 13:00, через годину ми були готові вирушити на пошуки обіду. Однак, як показали онлайн-карти, більшість ресторанів і продуктових магазинів у нашому районі були закриті на перерву до приблизно 17:00. На щастя, нас врятував магазин-пекарня Lattenatura Apulian Food, що знаходився всього за п’ять хвилин пішки від нашого житла, прямо навпроти входу до пляжу Pane e Pomodoro. Оскільки цей заклад працював без вихідних, ми відвідували його щоденно - то за чашкою кави, то за смачними випічками, то за аперолем. Врешті-решт, нас почали впізнавати, і працівники радісно вітали нас щоразу.

Плануючи нашу шестиденну подорож до Барі, ми довго розмірковували, чим же заповнити свій час у цьому місті. Але незабаром зрозуміли, що тут існує безліч варіантів для активного відпочинку, які доступні за цілком прийнятними цінами. Тож ми вирішили поділитися з вами деякими з цих цікавих можливостей.

Традиційно в першу чергу більшість туристів у кожному новому місті йдуть досліджувати старий центр, і Барі не є виключенням. Так званий Bari Vecchia, також відомий як район Святого Миколая, здебільшого складається із забудови 11-17 століть, з переважанням візантійського стилю.

На компактному майданчику можна знайти кілька десятків церков, а також більше сотні саморобних святилищ, які користуються великою популярністю в Італії.

А центральне місце серед них посідає Basilica of Saint Nicholas - білосніжна базиліка в романському стилі, побудована на межі 11-12 століття для зберігання мощів Святого Миколая (так, того самого).

Таким чином, церква привертає численних віруючих та паломників. І що важливо, відвідати її можна безкоштовно. Проте слід дотримуватися певного дрес-коду та уникати відвідування в туристичних цілях під час богослужінь.

Також численні мандрівники відвідують у Барі замок Castello Normanno-Svevo, зведений у середині XII століття сицилійським королем Рожером II. Ця історична споруда збереглася в доброму стані, і сьогодні в її стінах проводять як постійні, так і тимчасові виставки. Вартість дорослого квитка становить 10 євро, а в понеділок музей зачинений.

Загалом же старим центром Барі дуже приємно просто поблукати, наштовхуючись на усілякі цікавинки - тут невисока забудова у світлих тонах (це загалом характерно для регіону Апулія).

Тут же облаштована велика кількість ресторанів та барів - як суто туристичних, так і більш автентичних. Трошки часу - і ви точно знайдете саме той, який припаде вам до душі.

Розташоване на узбережжі Адріатичного моря, влітку Барі є популярним місцем пляжного відпочинку першу чергу серед самих італійців. Найпопулярнішим і найдоступнішим в межах міста є вже згаданий вище Spiaggia Pane E Pomodoro в районі Japigia всього в двох кілометрах від центра міста.

Цей пляж з піщаним дном має всі зручності для відпочивальників: лавочки для відпочинку, спортивні майданчики, туалети, душові кабіни та навіть комірки для зберігання речей. Підготовка до пляжного сезону розпочалася вже наприкінці березня, хоча повноцінно купатися можна буде лише з другої половини травня. Проте це не заважає відпочивальникам вже зараз насолоджуватись сонячними ваннами.

Головний мінус пляжу - його невеликий розмір. Ймовірно, знайти там місце в погожий літній вихідний день буде дуже складно.

Крім того, узбережжя Барі ідеально підходить для занять водними видами спорту, і це не лише в літній період. Вже в березні ми зустрічали безліч ентузіастів кайт-серфінгу, вітрильного спорту та катання на каяках і байдарках, які насолоджувалися плаванням уздовж пляжів.

Набережну Барі нерідко називають однією з найкрасивіших в Італії. Також Lungomare має статус найдовшої не лише в країні, а й в Європі загалом - вона простягається на 30 кілометрів.

Звідси відкриваються чарівні краєвиди на блакитні води Адріатичного моря, також вздовж набережної встановлені численні лавки, щоб городяни та туристи могли зупинитися і насолодитися життям.

У теплый выходной день участок набережной в центре города наполняется толпами людей, поэтому найти свободное место становится настоящей задачей. Это действительно одно из самых популярных мест среди жителей Барі, которые приходят сюда целыми семьями, с друзьями, с гостями из других городов или на романтические свидания.

У весняний будній день вечірній Барі виглядає досить мирним містом. Проте жителі та відвідувачі охоче збираються в затишних демократичних барах у самому серці міста пізно ввечері, щоб зустріти старих друзів або поспілкуватися з незнайомцями "на всілякі теми".

Блукаючи вулицями Барі, ми натикнулися на цілий квартал таких закладів - від хіпстерських до студентських, де можна випити авторські коктейлі в красивих келихах чи дешеве пиво в пластикових стаканчиках, тут вже до чого душа (і бюджет) більше лежить.

Наприклад, ми завітали до коктейль-бару Arcimboldo spirits&fruit, що розташований на вулиці Via Francesco Saverio Abbrescia. Внутрішній простір закладу досить обмежений, тому більшість відвідувачів віддає перевагу проводити час на вулиці, замовляючи напої через віконечко. Тут представлено кілька унікальних авторських коктейлів, вартість яких коливається від 8 до 10 євро. Це місце користується великою популярністю, тож навіть у будні дні тут можна зустріти багато цікавих особистостей.

Ще один цікавий вечірній заклад на тій же вулиці - ресторан Pamperi, де подаються менш вишукані коктейлі, але можна замовити місцеве вино чи ігристе за 5 євро за келих. У цього закладу набагато більші внутрішні приміщення і можна замовити їжу, але також є столики на вулиці, де також збирається багато людей.

Окрім вже згаданого вище історичного центру, в Барі також є більш новіший туристичний центр, де переважають будівлі 19 століття - і ці два райони фактично перетікають один до одного. Місцеві називають цей район Murat - на честь наполеонівського маршала Мюрата, короля Неаполітанського королівства в 1808-1815 роках, якого тут дуже шанують за те, що він активно розбудовував регіон.

Від площі Piazza Umberto I, розташованої неподалік від центрального залізничного вокзалу, до історичного центру Барі простягаються кілька кварталів з чудово збереженою архітектурною спадщиною. На перших поверхах будинків знаходяться магазини різних брендів, що охоплюють широкий спектр цінових категорій — від розкішних до більш доступних, а також численні сувенірні крамниці, кафе та ресторани. Тож, якщо у вас є вільний час і натхнення, ви можете насолодитися спокійним днем, без поспіху та метушні, без потреби долати великі дистанції під час екскурсій.

Деякі з цих вулиць призначені для пішоходів, тому столики кав'ярень розташовані прямо на проїжджій частині. Це ідеальне місце, щоб насолодитися відпочинком, не зважаючи на все, що відбувається навколо.

Барі - ідеальна відправна точка для знайомства з регіоном Апулія, що нині стрімко набирає популярність серед туристів. Саме по собі місто доволі комфортне для проживання, де є усе необхідне туристу - море, пляж, житло, ресторани, магазини, історичні пам'ятки та хороше транспортне сполучення.

При цьому звідси можна доволі легко і швидко дістатися до десятка інших цікавих локацій регіону - як на одноденну екскурсію, так і з ночівлею. Зокрема, ми встигли відвідати Альберобелло, Поліньяно-а-Маре і Монополі, про які ми розповімо в наших наступних матеріалах.

Водночас, ми не мали можливості відвідати такі захоплюючі міста, як Матера, Лечче, Бриндізі, Остуні, Таранто та багато інших. Тепер у нас справжнє бажання повернутися до Апулії, аби побачити те, що залишилось поза нашою увагою.

Of course! Please provide the text you would like me to make unique, and I’ll be happy to help.

Італія — це не лише популярні серед туристів Рим і Венеція. Часто менш відомі регіони, такі як Апулія, пропонують відвідувачам значно більше шансів на глибше ознайомлення з цією дивовижною країною та отримання справжнього задоволення від її багатства.

#Європа #Річ Посполита #Україна #Овочевий #Італія #Дощ #Страва (їжа) #Грузія (країна) #Бюджет #Демократія #Італійці #Святий Миколай (європейський фольклор) #Угорщина #Роздрібний магазин #Румунія #Кав'ярня #Ресторан #готель #Євро #Пляж #Пошта #Картопля #Святий Миколай #Туризм #Помідор. #Молдова #Монополія #Кіпр #Вино #Аеропорт #Турист #Наполеон! #Папа Іван Павло ІІ #Морепродукти #Барі #Апулія #Морський бриз #Wizz Air #Ryanair #Роджер II Сицилійський #Неаполітанське королівство #Йоахім Мурат #Остуні #Поліньяно-а-Маре #Альберобелло #Бріндізі #Лечче #Matera

Читайте також

Найпопулярніше
Древко на гербі
У бібліотеку Ірландії повернули книгу, яка була втраченя більш ніж 50 років.
Акторку з популярного серіалу "Сексуальне виховання" викликали до суду у справі про сексуальне насильство: деталі ситуації.
Актуальне
Україна і НАТО узгодили основні напрямки діяльності JATEC, повідомляє Генеральний штаб.
Остання значна класична гонка весняного сезону. Ознайомлення з Льєж - Бастонь - Льєж.
Незважаючи на торговельні суперечки, Китай передає Сполученим Штатам унікальні місячні мінерали.
Теги