
Більшість людей, які прагнуть схуднути, зосереджуються на калоріях, вуглеводах або кількості кроків. Проте нове дослідження свідчить, що варто звернути увагу на ступінь обробки самої їжі. Про це пише Earth.com.
У рамках нового рандомізованого контрольованого дослідження, проведеного за схемою 2 на 2 "перехресний період", 55 дорослих із зайвою вагою або ожирінням протягом двох восьми тижневих періодів дотримувалися дієти відповідно до британського Eatwell Guide. Одна з дієт передбачала споживання мінімально оброблених продуктів (MPF), тоді як інша включала ультраоброблені продукти (UPF). Учасники мали можливість їсти в необмежених кількостях.
З'ясувалося, що люди, які дотримувалися плану з мінімально обробленими продуктами, схудли майже вдвічі більше, ніж ті, хто їв ультраоброблені продукти, хоча обидва плани відповідали одним і тим самим принципам здорового харчування.
Дослідники вимірювали зміну маси тіла у відсотках, склад тіла, біомаркери крові та показники апетиту, поки учасники жили вдома. Після завершення обох дієт результати кожного учасника порівнювали.
Дослідження очолив Семюел Дж. Діккен з Центру дослідження ожиріння при University College London (UCL) у співпраці з клініцистами та науковцями UCL та Біомедичного дослідницького центру UCLH.
Учасники, які вживали переважно малоперероблені продукти (MPF), зменшили свою початкову вагу приблизно на 2,06%. У той же час, ті, хто споживав ультраоброблені продукти (UPF), втратили близько 1,05% від своєї маси тіла.
Різниця в межах одного учасника - перевага в 1,01 процентного пункту на користь мінімально обробленої їжі - виявилася статистично значущою.
#Дієта (харчування) #Кров #Їжа #Вуглеводи #Раціон #Університетський коледж Лондона #Апетит #Ожиріння #Грамова калорійність #Союз для Франції