
У рамках нового дослідження, яке організували вчені Чиказького та Колумбійського університетів, було виявлено, що підвищення споживання фруктів і овочів до 5 порцій (в порівнянні з їх відсутністю) сприяло покращенню якості сну на 16%.
Цю інформацію надає гастроентеролог-дієтолог Олег Швець, повідомляє UAINFO.org.
"У попередніх спостережних дослідженнях високе споживання фруктів та овочів було пов'язане з кращою загальною якістю сну, але щойно отримані результати вперше вказали на зв'язок між вибором харчування впродовж дня та об'єктивно виміряною якістю сну тієї самої ночі.
Здорові молоді учасники дослідження щодня фіксували своє харчування через мобільний додаток і використовували носимий пристрій, який точно реєстрував їхній режим сну.
Дослідники звернули особливу увагу на фрагментацію сну -- індекс, який відображає, як часто людина прокидається або переходить від глибокого до поверхневого сну протягом ночі. Вони виявили, що щоденний раціон корелював зі значущими відмінностями у сні наступної ночі.
Особи, які вживають більше фруктів та овочів протягом звичайного дня, зазвичай мають більш глибокий і безперервний сон вночі. Це також стосується тих, хто віддає перевагу здоровим вуглеводам, таким як цільнозернові продукти.
Згідно з результатами досліджень та статистичного аналізу, вчені виявили, що особи, які дотримуються рекомендації споживати п'ять порцій фруктів і овочів щодня, відзначають покращення якості сну на 16% у порівнянні з тими, хто не вживає ці продукти. Це досить вражаюча різниця, яка може стати помітною вже через добу.
Виходячи з представлених відомостей, фахівці підкреслюють, що збалансоване харчування, яке містить багато складних вуглеводів, фруктів і овочів, є оптимальним для підтримки здорового сну в тривалій перспективі, - підсумував лікар.
#Університет #Лікар #Овочевий #Вуглеводи #Спати.