Час доби, коли ви вживаєте каву, має визначальне значення.
Кава може бути корисною для здоров'я та сприяти довголіттю, але лише якщо вживати її вранці. Такі результати отримали науковці з Тулейнського університету та Національного інституту серця, легень і крові США, повідомляє YourTango.
У дослідженні, яке вийшло 2025 року у виданні Oxford University Press, взяли участь 40 725 людей. Протягом майже десяти років науковці відстежували їхні звички та показники здоров'я. У результаті виявилося, що ті, хто регулярно пив каву, мали нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань і нижчу смертність загалом.
Однак, як зазначається, вирішальне значення має, коли пити каву. Дослідники кажуть, що звичка кавувати вдень, увечері або протягом усього дня не лише руйнує користь напою, але й може повністю її знищити, особливо якщо пити каву упродовж цілого дня.
Дослідники виявили яскраву тенденцію: особи, які вживали каву тільки вранці, демонстрували на 16% нижчий ризик летального результату від серцево-судинних хвороб і на 31% меншу загальну смертність.
Ті, хто взагалі не пив кави (приблизно половина учасників), не мали ані покращення, ані погіршення показників.
Результати залишалися незмінними, навіть коли враховувалися інші аспекти способу життя, а кількість спожитої кави не мала істотного впливу – вирішальним фактором виявився час доби.
За словами автора дослідження доктора Лу Кві, результати цього дослідження узгоджуються з багатьма іншими, які показали, що вживання кави не тільки не підвищує ризик серцево-судинних захворювань, але навіть може захищати від таких станів, як діабет II типу.
Чому ж час споживання має таке велике значення? Вчені вважають, що кавові напої можуть впливати на циркадні ритми та гормональний баланс, якщо їх вживати вдень.
Кві запропонував ідею, що вживання кави після ранкових годин може негативно вплинути на наші природні ритми і баланс важливих гормонів, зокрема мелатоніну, який відповідає за регуляцію сну.
Своєю чергою низький рівень мелатоніну та порушення циклів сну-неспання пов'язані з підвищеним оксидативним стресом, високим кров'яним тиском та запальними процесами, які є основними факторами ризику серцево-судинних захворювань.
"Це перше дослідження, яке аналізує зв'язок між вживанням кави та її впливом на здоров'я. Зазвичай ми не даємо рекомендацій щодо оптимального часу для вживання кави, але, можливо, варто розглянути цю можливість у майбутньому," - зазначив Кві.
Раніше УНІАН писав, чи може кава спричинити зневоднення. Зазначалося, що кофеїн і справді є сечогінним засобом, однак лише за умови, що в організм потрапить велика його кількість, а якщо ви вип'єте чашку кави, то кількість втраченої рідини не буде більшою за кількість спожитої.
#Кров #Організм #Кофеїн #Кава #Діабет #Рівень смертності #Серцево-судинні захворювання #Серце #Гормон #Видавництво Оксфордського університету #Легені. #Рідина #Спати. #Циркадний ритм #Мелатонін #Зневоднення