
Процес споживання їжі може бути так само важливий, як і сама їжа, яку ви обираєте.
Нове п'ятирічне дослідження, яке включало понад 7000 дорослих середнього віку, виявило, що ті, хто снідав раніше і довше утримувався від їжі в нічний час, частіше мали нижчий індекс маси тіла (ІМТ), повідомляє UAINFO.org з посиланням на NV.
Дослідники з Барселонського інституту глобальної охорони здоров'я (ISGlobal), за фінансової підтримки фонду la Caixa, встановили, що дві звичні практики — ранній прийом їжі та тривала нічна перерва між прийомами їжі — мають стійкий зв'язок зі здоровішою вагою. Ці результати були опубліковані в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Дослідження здійснювалося серед учасників проєкту GCAT Genomes for Life, які були у віці від 40 до 65 років. У 2018 році вони заповнили опитувальники, що стосувалися їхнього харчування та стилю життя. Після п'яти років, більше ніж 3000 з цих учасників знову поділилися інформацією про своє здоров'я.
Наші спостереження підтверджують результати інших досліджень: тривала нічна пауза в харчуванні, особливо в поєднанні з раннім сніданком і вечерею, може допомагати підтримувати нормальну вагу. Це можна пояснити тим, що ранішній прийом їжі краще відповідає циркадним ритмам — природним біологічним годинникам, що позитивно впливає на спалювання калорій та контроль апетиту, — зазначає дослідниця Лучіана Понс-Муццо (ISGlobal, наразі IESE Business School). Водночас вона акцентує, що для офіційних рекомендацій необхідно більше доказів.
Застосувавши метод кластерного аналізу, дослідницька група виявила специфічну категорію чоловіків, які починали прийом їжі лише після 14:00 та утримувалися від їжі в середньому протягом 17 годин. Ця підгрупа також проявляла вищі показники куріння, споживання алкоголю, а також мала нижчий рівень освіти. Крім того, їхня фізична активність була обмежена, і вони рідше дотримувалися принципів середземноморської дієти. Аналогічні тенденції серед жінок не були зафіксовані.
"Хоча переривчасте голодування продовжує залишатися в тренді, його ефективність сильно варіюється в залежності від конкретної моделі. Ми зосередилися на нічному варіанті цього методу і виявили, що чоловіки, які пропускають сніданок, не отримують значних переваг у зниженні ваги. Більше того, результати інтервенційних досліджень свідчать про те, що цей підхід не перевершує традиційне обмеження калорій", -- зазначила Камілла Лассаль, співавтор дослідження.
За словами Анни Паломар-Крос, однієї з авторок дослідження, їхня робота належить до нової галузі, відомої як "хронохарчування". Цей напрямок досліджує не лише склад харчового раціону, але й час та частоту прийомів їжі, враховуючи вплив циркадних ритмів. Дослідники підкреслюють, що порушення цих ритмів можуть мати негативний вплив на метаболізм.
Це дослідження доповнює попередні роботи ISGlobal, у яких було встановлено, що рання вечеря та сніданок асоціюються зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу.
#Дієта (харчування) #Метаболізм #Калорії #Їжа #Діабет #Серцево-судинні захворювання #Раціон #Сніданок #Апетит #Індекс маси тіла #Циркадний ритм