Чому батат варто включити в раціон щотижня: переваги для дорослих і дітей, які пояснюють його популярність.

Цей коренеплід є не тільки смачним і корисним, але й простим у приготуванні.

У холодну пору ми прагнемо включити у раціон якомога більше різноманітних овочів та фруктів, аби підтримати імунітет, поповнити організм вітамінами, мінералами, іншими поживними речовинами. Саме тому на нашому столі все частіше з'являється батат, який ще називають солодкою картоплею. Росте батат і в Україні, зокрема на Львівщині. Його вирощують не лише фермери, а й звичайні городники. Батат є різних кольорів. Колір шкірки батату варіюється від білого, кремового, жовтого, помаранчевого, рожевого та червоного до фіолетового, а сам мʼякуш також може бути різних відтінків.

Чому цей коренеплід здобув таку популярність? Які корисні речовини в ньому містяться? Яка максимальна кількість солодкої картоплі, яку можна споживати без шкоди для організму? Чи є можливість включити її в раціон дітей і з якого віку? На ці та інші запитання відповіла Ольга Дорош, консультантка зі здорового харчування та співзасновниця онлайн школи нутриціології Nodiet school, в інтерв'ю для ZAXID.NET.

"Батат - смачний, поживний продукт, який легко вписати в раціон всієї родини. Він підходить навіть для найменших дітей, підтримує здоров'я кишківника, імунітет та забезпечує організм корисною енергією. Можна сміливо включати солодку картоплю до збалансованого меню - і отримувати з неї максимум користі", - каже Ольга Дорош.

Порція вагою 150 г запеченої батату включає в себе:

Запечений батат з травами - чудовий гарнір на обід чи вечерю

Вуглеводи відіграють ключову роль як енергетичне джерело для нашого організму. За словами Ольги Дорош, особливо корисні складні вуглеводи, які повільніше розщеплюються, забезпечуючи триваліше відчуття ситості та стабільніший рівень глюкози в крові. У 150-грамовій порції міститься 27 г вуглеводів, і дорослій здоровій людині рекомендується споживати не менше ніж 130 г вуглеводів на день з різних продуктів.

Клітковина є важливим елементом здорового харчування. Вона сприяє нормальному функціонуванню травної системи, запобігає виникненню закрепів, а також допомагає регулювати рівні глюкози та холестерину в крові, підтримуючи баланс мікрофлори кишечника.

Калій. Цей елемент відіграє важливу роль у функціонуванні серця, регуляції нервової системи та підтриманні водного балансу в організмі.

Цинк — цей елемент є надзвичайно важливим для підтримки імунної системи та процесів загоєння тканин.

Вітамін А (бета-каротин) є важливим елементом для підтримки здоров'я зору, шкіри та імунної системи.

Вітаміни B6, C, Е, K. Вони підтримують метаболізм, кровотворення, захищають від запалень і допомагають крові згортатися.

"Батат також є чудовим джерелом поліфенолів, терпеноїдів, сапонінів, глікозидів, алкалоїдів, стероїдів та інших біологічно активних компонентів. Простими словами, ці речовини працюють як природний "захисний комплекс" для організму. Поліфеноли й терпеноїди зменшують запалення, підтримують імунітет і захищають клітини від старіння. Сапоніни та стероли сприяють здоровому рівню холестерину та добре впливають на серце. Глікозиди та алкалоїди допомагають організму боротися з мікробами, підтримують роботу мозку й нервової системи", - каже нутриціологиня.

Солодка картопля є поживним продуктом, тож її можна включати у раціон 2-4 рази на тиждень. Ольга Дорош каже, що її можна давати навіть дітям з 6 місяців, коли вони готові до прикорму. Цей коренеплід для малюків має свої переваги: завдяки м'якій текстурі з нього легко робити пюре. Також батат має природну солодкість, а це подобається дітям, містить багато поживних речовин, добре переноситься, не є поширеним алергеном.

"Вуглеводи, зокрема батат, слід споживати в обсязі, що відповідає повністю відкритій долоні дорослої людини або ж займає приблизно 25% тарілки, розмір якої дорівнює довжині витягнутої руки. Для дорослих одна порція становить приблизно 150-200 г готового батату. Щодо дітей, то варто орієнтуватися на розмір їхньої долоні", - зазначає Ольга Дорош.

На її думку, батат не є типовим алергеном, проте особам з алергією або індивідуальною непереносимістю все ж варто уникати його споживання.

Приготування батату не є складним завданням. Його можна як варити, так і запікати, смажити, готувати на парі або використовувати в супах та десертах.

#Холестерин #Кров #Кишечник #Організм #Вуглеводи #Картопля #Вечеря #Нервова система #Поживна речовина #Вітамін #Запалення #Імунітет (медицина) #Глюкоза #Трава. #Гарнір (приготування) #Коренеплід #Солодка картопля #Сапонін #Алкалоїд #Глікозид

Читайте також

Найпопулярніше
Древко на гербі
У бібліотеку Ірландії повернули книгу, яка була втраченя більш ніж 50 років.
Акторку з популярного серіалу "Сексуальне виховання" викликали до суду у справі про сексуальне насильство: деталі ситуації.
Актуальне
Нові маршрути та залучення молоді: Штучний інтелект передбачив, яким стане Київ за десятиліття.
У Казахстані виявили місто, що належить до бронзової епохи.
Невдалий жарт викладача призвів до непередбачуваних наслідків — дізнайтеся, що трапилося (фото)
Теги