Небезпечні наслідки для матерів: дослідники виявили, що жінки в період вагітності та після народження дитини страждають від поганого харчування.

Харчування відіграє вирішальну роль у забезпеченні здоров'я як матері, так і дитини, як під час вагітності, так і після її завершення. Проте дослідження показують, що значна частина жінок піддається серйозному ризику, обираючи нездорові продукти, і за цим стоять певні причини.

Нещодавнє дослідження, проведене на базі Університету Массачусетсу в Амхерсті, виявило тривожні тенденції в харчуванні серед вагітних жінок і тих, хто нещодавно став матір'ю. Науковці встановили, що процес вагітності та період після пологів суттєво ускладнюють дотримання здорового харчування, що може негативно впливати на їхнє здоров'я та благополуччя їхніх дітей, як зазначається в повідомленні університету.

У Фокус.Технології запустили власний Telegram-канал! Приєднуйтесь, щоб бути в курсі найновіших та найцікавіших новин з області науки!

У науковій статті, опублікованій в American Journal of Clinical Nutrition, автори проаналізували дані з дослідження Pregnancy Eating Attributes Study (PEAS) для оцінки харчових звичок жінок з моменту ранньої вагітності до року після народження дитини. Результати виявили постійну низьку якість харчування: середній бал індексу здорового харчування (HEI) становив 61,6 з 100, що приблизно відповідає 5 балам за 10-бальну шкалу. Хоча цей показник на 10% вищий за середній рівень для дорослих у США, він все ж вказує на суттєвий дефіцит важливих нутрієнтів, зокрема цільнозернових продуктів, молочних виробів і жирних кислот. Крім того, дослідження продемонструвало надмірне споживання натрію та насичених жирів.

HEI, що ґрунтується на рекомендаціях Міністерства сільського господарства США, оцінює якість харчування на основі споживання основних груп продуктів і поміркованості в споживанні таких продуктів, як додані цукри та рафіноване зерно. Дослідження виявило стабільні показники HEI впродовж усієї вагітності та після пологів, однак при врахуванні соціально-економічних і демографічних чинників виявилися відмінності. Особи з високим рівнем доходу демонстрували вищу якість харчування, тоді як групи з низьким рівнем доходу, ті, хто не перебувають у шлюбі та беруть участь у кількох федеральних програмах допомоги, демонстрували найнижчі показники. Індекс маси тіла (ІМТ), звичка палити і рівень освіти також відіграли вирішальну роль у якості харчування.

Декан Школи громадської охорони здоров'я Університету Массачусетса в Амхерсті та авторка дослідження Анна Марія Сіга-Різ наголосила на небезпеці соціально-економічних бар'єрів на шляху до здорового харчування жінок під час і після пологів. "Ви здатні змінити свій раціон тільки в тому разі, якщо ваш дохід і навколишнє середовище сприяють цьому", -- заявила вона, вказавши на такі системні проблеми, як доступність і дешевизну продуктів харчування. Ці проблеми свідчать про необхідність розроблення комплексних моделей охорони здоров'я та політики, спрямованих на підтримку харчування в ці критичні періоди, вважають учені.

У рамках дослідження також аналізували зміни в харчових звичках після пологів, коли учасниці часто поверталися до своїх попередніх звичок, зокрема, до підвищеного споживання кофеїну та рафінованих вуглеводів. У роботі детально розглядається, як поліпшене харчування під час вагітності пов'язане з покращенням здоров'я як батьків, так і новонароджених, що підкреслює значення дієтичних рекомендацій у цей період. Додатково, у дослідженні PEAS, опублікованому в журналі Journal of Nutrition, вивчали вплив харчування матері на мікробіом кишечника протягом вагітності. Результати показали зв'язок між дієтою, що містить значну кількість насичених жирів та доданих цукрів, і певним складом мікробіома, хоча його довгострокові наслідки поки що залишаються невизначеними. Цей напрямок дослідження має на меті з'ясувати, яким чином пренатальне харчування впливає на розвиток плода через взаємодію з мікробіомом.

Новий звіт сприяє більш широким науковим і медичним дебатам про здоров'я матерів і дітей, акцентуючи увагу на необхідності системних реформ у сфері охорони здоров'я та політики для ліквідації харчових недоліків на державному рівні. Автори стверджують, що комплексна харчова підтримка під час вагітності та після пологів може знизити негативні наслідки тривалого недостатнього харчування для загального стану здоров'я.

Раніше Фокус писав про те, що гормональні контрацептиви підвищують ризик раку грудей. Нове дослідження припускає, що всі типи гормональних контрацептивів можуть підвищувати ризик розвитку раку молочної залози.

Згідно з інформацією, наданою Фокусом, виявлено, що рівень гормонів у контрацептивах може бути зменшений на 90% без шкоди для їхньої ефективності. Дослідницька команда встановила, що звичайні контрацептиви можуть містити значно менше гормонів, але при цьому здатні успішно запобігати овуляції.

#Зерно #Сполучені Штати #Кишечник #Їжа #Кофеїн #Вуглеводи #Раціон #Натрій #Гормон #Охорона здоров'я #Вагітність #Жирні кислоти #Пологи #Насичені жирні кислоти #Індекс маси тіла #Університет штату Массачусетс в Амхерсті #Міністерство сільського господарства США #Рак молочної залози #Молочний продукт #Плід #Овуляція

Читайте також

Найпопулярніше
Древко на гербі
У бібліотеку Ірландії повернули книгу, яка була втраченя більш ніж 50 років.
Акторку з популярного серіалу "Сексуальне виховання" викликали до суду у справі про сексуальне насильство: деталі ситуації.
Актуальне
В захопленій Макіївці на Донеччині окупанти запустили новий центр для військової підготовки молоді.
Протягом періоду повномасштабної агресії число вчителів зменшилося майже на 40 тисяч, повідомляє Міністерство освіти і науки.
"Шлях динозаврів": дослідники виявили незвичайні сліди, що мають вік понад 160 мільйонів років (фото)
Теги