Мікрохвильова піч та вітамінний вміст - спростовуємо популярний міф - Здоров’я 24

Всього за кілька хвилин ваш борщ, котлети та гречка будуть гарячими, приготованими в мікрохвильовій печі, і вам не потрібно буде мити каструлі чи сковорідки. Незважаючи на свою практичність, мікрохвильові печі супроводжуються багатьма міфами стосовно можливого негативного впливу на здоров'я, повідомляє 24 Канал з посиланням на Гарвардську медичну школу.

Також на тему Чи може розтягнутись шлунок, якщо багато їсти

Деякі з них, наприклад, твердження про те, що "через мікрохвильовки Всесвіт починає вібрувати в неправильному напрямку", звучать абсолютно абсурдно. Однак існують і більш правдоподібні міфи, такі як про руйнування вітамінів під час розігрівання їжі в мікрохвильовці.

Це твердження має своє підґрунтя: деякі вітаміни, зокрема з групи B та вітамін C, можуть руйнуватися під впливом тепла, причому останній може повністю зникати. Однак висока температура впливає на харчові продукти не лише в мікрохвильових печах, але й під час приготування на плиті чи в духовці.

Крім того, тривалість термічної обробки при традиційних методах може становити від 10 хвилин до кількох годин. У мікрохвильовці ж їжа зазвичай розігрівається лише за кілька хвилин, що сприяє збереженню більшої кількості вітамінів. В одному з досліджень було показано, що вітамін C найкраще зберігається саме при приготуванні в мікрохвильовій печі, тоді як його рівень значно знижується при варінні.

Це також пояснюється тим, що водорозчинні вітаміни, наприклад, вітамін C, можуть розчинятися у воді під час варіння, яку ми часто виливаємо після приготування їжі. Це стосується не лише вітамінів, але й інших важливих речовин. Наприклад, в процесі варіння броколі втрачається глюкозинолат — органічна сполука, яка надає овочу як протиракові властивості, так і унікальний смак, який викликає різні емоції: від захоплення до відрази.

Отже, чим швидше і з меншою кількістю рідини відбувається приготування їжі, тим більше корисних речовин залишається в ній. Саме тому мікрохвильова піч є одним з найефективніших способів зберегти вітаміни в продуктах.

#Шлунок #Гарвардська медична школа #Їжа #Кнопка #Всесвіт #Вітамін #Борщ #Рідина #Вітамін С #Фагопірум #Мікрохвильова піч #Температура #Варіння #Органічна сполука #Обсяг #Брокколі.

Читайте також

Найпопулярніше
Древко на гербі
У бібліотеку Ірландії повернули книгу, яка була втраченя більш ніж 50 років.
Акторку з популярного серіалу "Сексуальне виховання" викликали до суду у справі про сексуальне насильство: деталі ситуації.
Актуальне
В захопленій Макіївці на Донеччині окупанти запустили новий центр для військової підготовки молоді.
Протягом періоду повномасштабної агресії число вчителів зменшилося майже на 40 тисяч, повідомляє Міністерство освіти і науки.
"Шлях динозаврів": дослідники виявили незвичайні сліди, що мають вік понад 160 мільйонів років (фото)
Теги