Сучасний темп життя нерідко викликає стрес і емоційну втому. Саме тому важливо приділяти увагу як психічному, так і фізичному благополуччю.
Одним із ефективних способів підвищити самопочуття вчені називають приготування їжі вдома. Нове дослідження доводить, що ця звичка не лише покращує настрій, а й зміцнює організм, пише eatthis.com.
Дослідження, здійснене в Університеті Едіт Коуен (Edith Cowan University, ECU), показало, що впевненість у приготуванні їжі може бути важливим чинником не лише для створення смачних страв, але й для підтримки психічного здоров'я.
Фахівці ECU у співпраці з The Good Foundation та ініціативою Jamie's Ministry of Food організували для громади серію кулінарних занять. У семитижневому курсі здорового приготування їжі взяли участь 657 людей.
В ході програми фахівці Інституту харчових наук ECU вивчали, яким чином кулінарні вміння впливають на самовпевненість учасників, їхній емоційний стан і рівень задоволення від процесу приготування їжі.
Після завершення курсу учасники відзначили значне поліпшення як психічного, так і фізичного благополуччя, а також зростання рівня життєвої енергії. Вони почали більше отримувати задоволення від приготування їжі, з охотою змінювали свої харчові звички та легше справлялися з побутовими перешкодами, які зазвичай ускладнюють дотримання здорового раціону.
"Поліпшення якості їжі, яку споживають люди, може стати дієвим засобом для запобігання збільшенню випадків психічних розладів, ожиріння та інших метаболічних проблем", — підкреслила провідна науковиця, докторка Джоанна Ріс.
Цікаво, що позитивні зміни в психічному стані спостерігали навіть у тих, чия дієта залишалася непостійною. Дослідники підкреслюють, що користь від домашнього приготування їжі відчувають як особи з надмірною вагою, так і ті, хто має здорову масу тіла.
Попри загальний позитивний результат, дослідження також продемонструвало певні гендерні відмінності. Серед учасників 77% жінок заявили, що впевнено почуваються на кухні, тоді як серед чоловіків цей показник становив лише 23%.
"Зростання впевненості у приготуванні їжі може вплинути на культуру харчування в родинах, сприяти руйнуванню гендерних стереотипів і досягненню рівноваги у домашніх обов'язках. Крім того, це допоможе зменшити залежність від готових висококалорійних страв, які часто мають низьку поживну цінність", - наголосила докторка Ріс.
#Енергія #Страва (їжа) #Метаболізм #Організм #Гендерна роль #Їжа #Стать #Ожиріння #Ритм #Приготування їжі #Університет Едіт Коуен #Психічний стан