
Вживання дієтичних напоїв з підсолоджувачами шкідливіше та швидше призводить до розвитку діабету другого типу.
В Австралії вчені провели дослідження, яке виявило, що споживання однієї банки дієтичного напою з підсолоджувачами щодня може підвищити ризик розвитку діабету другого типу на 38%, повідомляє Monash University.
Висновки дослідження виявили, що вживання звичайної солодкої газованої води підвищує ймовірність розвитку діабету на 23%. У дослідженні брали участь більше 36 000 дорослих австралійців, і воно тривало 14 років.
Дослідження, що проводилося під керівництвом професора Барбори де Куртен з Університету Монаша, доцента Еллісон Ходж з Ради з питань раку штату Вікторія та аспіранта Університету Монаш Робела Хуссена Кабтімера, було опубліковане в журналі "Diabetes & Metabolism", підсилює зростаючу глобальну стурбованість стосовно впливу на здоров'я як солодких, так і дієтичних напоїв з підсолоджувачами.
Професор де Куртен підкреслила, що отримані дані ставлять під сумнів загальноприйняту думку про те, що дієтичні напої з підсолоджувачами є більш безпечним варіантом.
"Штучні підсолоджувачі часто рекомендують людям, які мають ризик розвитку діабету, як більш здорову альтернативу, але наші результати свідчать про те, що вони можуть становити певну загрозу для здоров'я", -- розповіла де Куртен.
Хоча зв'язок між вживанням солодких напоїв і розвитком діабету часто можна пояснити ожирінням, дієтичні напої, що містять штучні підсолоджувачі, мають ще більш виражений вплив на ризик захворювання, навіть якщо людина контролює свою вагу. Це свідчить про можливий прямий вплив таких напоїв на метаболічні процеси в організмі.
"Ми підтримуємо ініціативи, такі як введення податків на солодкі напої, але наше дослідження вказує на необхідність звернення уваги також на напої, що містять штучні підсолоджувачі. Хоча їх часто подають як більш здорову альтернативу, вони можуть нести певні ризики для здоров'я. Політика майбутнього повинна охоплювати більш широкий спектр заходів для зменшення споживання всіх подібних напоїв", - зазначає професор.
У процесі дослідження було здійснено аналіз інформації з тривалої когортної роботи, відомої як "Здоров'я 2020", що проводилося в Мельбурні. У цьому дослідженні взяли участь особи у віці від 40 до 69 років, при цьому враховувалися різні аспекти, такі як харчування, фізичні активності, рівень освіти та стан здоров'я учасників.
Наводяться дані, що цукровий діабет другого типу виявлено в близько 1,3 мільйона жителів Австралії, а загалом в світі його діагностували у понад 500 мільйонів людей. Примітно, що в більшості випадків діабет пов'язують з харчуванням та способом життя людини.
Раніше УНІАН повідомляв, що чай улун радять тим, хто хоче схуднути, оскільки він стимулює метаболізм. Також вживання такого чаю здатне знижувати апетит. В улуні менше кофеїну, ніж в чаї або каві, тому напій підвищує енергію.
Також ми писали, що експерти заявили, що каву без кофеїну вживати можна, вона безпечна. Проте, в ній все одно є певна кількість кофеїну, тому занадто багато такого напою все ж не варто пити.
#Карцинома #Енергія #Дієта (харчування) #Метаболізм #Кофеїн #Чай #Кава #Напої #Діабет #Українське незалежне інформаційне агентство #Вікторія (штат) #Податок #Здоров'я #Австралія #Апетит #Ожиріння #Підсолоджувач #Газована вода #Їсти